Psihologia compulsivului Iubire, sexualitate, mâncare - Elena-Cristina DOBRESCU

30,00 RON

"Când Waze îţi recalculează traseul ca să te ducă la destinaţie pe rute noi, neaglomerate, nu te-am auzit să spui că te respinge."

„Psihoterapia este arta naşterii de nou - până nu recadrezi ce ştii despre tine şi îţi împiedică bucuria, nu poţi mobila cu noi satisfacţii viaţa de zi cu zi. Asta nu înseamnă să intri în competiţii şi tactici demonstrative despre cât poţi, este despre a te angaja asumat în procesul (re)venirii în sine după ce ai fost distribuit în pelicule străine, în care ai jucat poate doar roluri secundare. E un tip de colaborare provocatoare, care îţi dă acces la universalitatea conştiinţei colective, la un soi de trezire, dacă vrei, dintr-un somn care te-a amorţit. Psihoterapia e doar un prilej de a te «curăţa» de tot ce nu rezonează cu tine azi, cu scopul de a crea un spaţiu identitar proaspăt, în acord cu nevoile tale de autonomizare, creştere, evoluţie.”

Autoarea

 

.

Cartea de față te invită la masă cu propria emoție și senzație corporală. Nu este o carte exclusiv pentru femei și nu, nu este o carte despre diete. Este un tip de hrană psihologică pentru cei cărora le este foame de sens, iubire, satisfacție, plăcere.

 Felul în care alegi să te hrănești spune totul despre tine: în farfuria ta stau propriile convingeri și credințe despre  apartenență, primire, apropiere, pierdere, respingere, statut, stimă de sine, despre cât și ce crezi că meriți să îți oferi sau să ți se ofere. Fie că te pui la regim emoțional în cadrul parteneriatelor tale semnificative în timp ce alegi să consumi un tip de sex fast , fie că fuzionezi intim dar nu metabolizezi mari satisfacții din asta, fie că aștepți minuni ”cu sufletul la gură” - orice ai nevoie,  îți permiți sau interzici, resemnifici în bolul din fața ta.

Scrierea de față e o punte între neocortexul și amigdala ta, puse în slujba înțelegerii creierului tău arhaic, reptilian, responsabil cu pulsiunile tale cele mai vii și vibrante. Pulsiunea este greu de descifrat, fiindcă nu suportă cadrări exacte, la fel cum nici iubirea nu suportă definiții, dar Foamea ta insațiabilă după una sau alta se rescrie simbolic prin alegerile tale alimentare: cât mai dense caloric, cât mai low sugar, cât mai raw, cât mai răruțe, tu știi. Am vorbit și despre fenomenul ”send nudes”, despre relația dintre foamea noastră de contact și felul în care alegem uneori să ne ”hrănim” sau mai bine zis ” să ne punem la dietă” unii pe alții – fantasmele nu satisfac decât temporar, știi și tu, ele doar adâncesc golurile relaționale, în realitate relațiile sunt stimulate de contacte nutritive satisfăcătoare.

Am subliniat și relația dintre tipul tău de personalitate și alegerile alimentare pe care le faci, concluzionând că, orice tip de Foame ai avea, dacă nu îi oferi un cadru adecvat de împlinire, poți da naștere unor nevroze obsesionale sau anxietăți (genitale).

Da, ai prins ideea - cum mănînci, așa faci tot.

Ține radarul pe plăcere și mergi după ce te bucură, în orice călătorie ai pleca, cu precădere în călătorii de explorare, iertare și iubire de sine.

Informatii

Anul aparitiei
2019
ISBN
978-606-8429-72-4
Numar de pagini
257

Referinte specifice