DOR - O perspectiva psihologica asupra experientelor de separare din viata

80,00 RON

De-a lungul existenţei noastre, separarea cunoaşte multe ipostaze. Viaţa însăşi poate fi înţeleasă ca fiind un lanţ de separări, începând cu naşterea şi înţărcarea, continuând cu desprinderile graduale de cuibul parental, traversând apoi despărţirile de cuplu şi procesul de încheiere a relaţiilor noastre semnificative. Vă voi invita să cunoaştem experienţa separării, aşa cum este ea trăită în copilărie, începând cu primul an de viaţă şi parcurgând etapele individuale de dezvoltare. Vom urmări tranziţia de la copil la adult, pentru ca apoi să surprindem „fiziologia” despărţirilor la vârsta adultă.

Ne vom opri asupra relaţiilor dintre adulţi (cuplu, prietenie) şi mai ales asupra tiparelor de despărţire. Va fi important să explorăm împreună maniera în care copilul experimentează separarea şi să o comparăm cu maniera în care un adult experimentează separarea.

Despărţirile dor. încheierile dor. Dorul doare.

Cunoscând îndeaproape experienţa separării (a copilului, respectiv a adultului), îmi propun să aduc în discuţie, într-un mod mai specific, maniera în care eu, ca psiholog clinician şi psihoterapeut, devin părtaşă a acestor suferinţe şi pot depune mărturie despre existenţa lor. Din acest motiv afirm că am scris această carte pentru a fi în beneficiul copiilor, deşi se adresează, bineînţeles, adulţilor.

Cartea poate fi utilă părinţilor, adulţilor (mai ales tinerilor) preocupaţi să îşi înţeleagă propriile experienţe de separare (despărţiri sau separări dificile de părinţi), cuplurilor (care doresc să înţeleagă dinamica relaţiilor lor), psihologilor care lucrează cu copii şi familii, în fond, oricărei persoane care este preocupată de optimizarea relaţiilor cu oamenii semnificativi din viaţa sa.

Autoarea

Cantitate
Disponibil incepand cu 29 octombrie

 

.

Nota autoarei
Cartea este scrisă într-o notă relaxată și cuprinde multe exemple clinice din experiența mea de douăzeci de ani, ca psiholog. Cele mai multe dintre cazurile prezentate reflectă atmosfera cabinetului de psihoterapie și sunt reale. M-am rezumat, însă, la aspectele relevante pentru tema cărții, fără a expune integral istoriile de viață ale clienților mei. Pe alocuri am introdus și fragmente de autodezvăluire. Am făcut referire la anumite persoane semnificative din viața mea, fără însă a intra în detalii prin care acestea să poată fi identificate.
În general, am încercat să tratez cu grijă și responsabilitate toate trimiterile la realitatea vie a relațiilor interumane (personale și/sau profesionale), astfel încât identitatea și intimitatea celor în cauză să fie protejate. Confidențialitatea este asigurată prin utilizarea pseudonimelor și schimbarea unor date personale și contextuale.


Cuprins
Nota autoarei 9
Introducere 11
PRIMA PARTE
Experiența separării la copil
I         Viața psihică se naște între două zâmbete 21
II        Regulile și tiparele relaționale42
III      Separarea și dorul  61
IV      Triatlonul parental 84
V       Proba iubirii 115
VI      Proba competenței159
A DOUA PARTE
Experiența separării în procesul de maturizare
VII     Proba autonomiei  193
VIII   Diferențierea Eului și maturizarea 213
IX      Avatarurile imaturității 252
X       „Le demon du midi”286
XI      Factorii eroziunii relaționale320
A TREIA PARTE
Experiența separării la adult
XII     Emoticon-ul zâmbește pentru noi 361
XIII   El și ea 386
XIV   Naufragiul relațional 408
XV     Nevoia de „closure” 434
XVI   Despărțirile camuflate464
XVII  Despărțirea – între confuzie, dor și furie498
XVIII Etica despărțirii 529
Mulțumiri567
Bibliografie 570


Marina BADEA
333
2019-10-29

Informatii

Anul aparitiei
2019
ISBN
978-606-8429-75-5
Numar de pagini
575

Referinte specifice

S-ar putea sa-ti placa