Zece (10) pastile de psihologie clinica - Ligiana Petre PLU - 229

20,00 RON
cu TVA
Cantitate

  • . .

Aceasta este o carte care te învaţă să (îţi) pui întrebări. Stabilirea unui psihodiagnostic corect permite „tratamentul” adecvat, „pastilele” potrivite. TU eşti cel care va decide cui, când, cum şi de ce este nevoie să fie prescrise. Mai exact, psihologul clinician este cel care poate folosi aceste „pilule”. Le recomand şi celor interesaţi de psihologie, de dinamica interioară colorată de contextele experienţiale. Administrate corect, efectele nu vor întârzia sa apară. Cum se administrează? Mecanismele sunt următoarele:

- Să citeşti cartea. Te gândeşti că este un truc de marketing, nu-i aşa? Te las să afli singur. Cert este că domeniul clinic nu este neapărat o călătorie spirituală în care pleci cu o pereche de jeans, câţiva lei şi dorinţa de a te re-găsi. Practica clinică necesită o bază. Teoretică. Probabil că ai tot răsfoit tratate. Bine ai făcut. Acum le vom traduce. În relaţia cu pacientul, căutăm împreună cu acesta nuanţele care dau notele particulare şi uneori definitorii ale simptomatologiei, însă este nevoie ca tu să fii familiarizat cu ele, pentru că altfel te-ai pricopsit cu un risc mare de a nu le recunoaşte.

Acum, citind această carte, vei face asta. Vei învăţa să te orientezi în domeniul clinic, să te împrieteneşti cu conceptele psihologice, să cunoşti fiecare piesă a puzzle-ului patologiei psihice. Mai mult, ori de câte ori te întâlneşti cu anxietatea, de exemplu, te poţi întoarce la acest ghid să îţi reaminteşti în ce combinaţii are tendinţa să intre şi cu cine face casă rea.

- Ai în faţa ta toate piesele. Una este anxietatea, alta furia, cealaltă simptomatologia somatică. Ce faci cu ele? Păi, exact ce fac eu acum. Îţi pui întrebări. Cât mai multe. E ca şi cum ai desface un conţinut bine împachetat pentru a ajunge la esenţă sau la miez, cum preferi. Scopul? Să cunoşti mai bine dinamica simptomelor. De fapt, este singura modalitate în care poţi să pătrunzi în Universul pacientului, reducând riscul interpretărilor. Altfel, într-o experienţă trunchiată, incompletă, eşti mai mult în iluzie. Aşa vei putea decripta tipul de relaţie dintre simptome, ceea ce te va ajuta să le validezi şi să înţelegi dinamica bolii. De multe ori vei descoperi existenţa altor simptome de care poate nici pacientul nu este conştient.

Să privim acest scenariu drept exemplu: Maria îl acuză pe Gigel că o înşeală cu Tănţica. Dovada incriminatoare – lungul şir de telefoane depistate în istoricul apelurilor. Prin urmare, la prima vedere, Gigel este „traducătorul”, Maria este „tradusa”, iar Tănţica este… Analizând mai amănunţit în prag de seară, cu sau fără concursul celor de la „Trădaţi în dragoste”, situaţia se schimbă. Gigel rămâne „trădătorul”, iar Maria îşi păstrează şi ea statutul de „tradusă”. Tănţica este promovată însă la rangul de „consilier”, ea fiind cea care aranja întâlnirile domnului Gigel cu… Vasilica. Ia uite! Un nou personaj. La femme fatale! Te-ai pierdut? Din citit poţi să te opreşti, dar cu pacienţii nu este aşa de simplu. Dacă te limitezi la nivelul aparenţelor, fără să ajungi la esenţă, riscul de eroare psihodiagnostică este mare.

Complexitatea simptomelor te poate deruta şi atunci trebuie să îţi pui întrebări pentru a clarifica în ce context au apărut, cum se manifestă şi se întreţin. Trebuie să afli dacă există vreo „Vasilica” în peisaj şi ce rol sau semnificaţie are în ecuaţia de viaţă a pacientului. Hai să încercăm altfel. Managerul unei firme proaspăt intrată în top 100 nu mai poate să doarmă. E activ toată ziua, face şi desface, nimic nu se mişcă în firmă fără el. Eficienţa la locul de muncă bifată, adaptarea socială bifată, insomnia bifată, plus un ulcer încăpăţânat. Concluzia la prima vedere: nivelul de stress ridicat. Are nevoie să se relaxeze. Îl învăţăm nişte tehnici de relaxare. Lipseşte ceva? Sigur că da. Depresia mascată. Ca să o descoperi, aveţi nevoie să înţelegeţi, tu şi pacientul, în ce fel aceste simptome se întreţin şi ce anume acoperă ele, care este sensul lor în viaţa clientului. Tehnicile de relaxare singure sunt ineficiente. Golul rămâne. În acest caz, golul se numeşte depresie. Ca şi cum ai pune un bandaj pe o rană infectată. Ghici ce se întâmplă în acest caz!

9786068429045

Informatii

Anul aparitiei
2012
ISBN
978-606-8429-04-5
Numar de pagini
101
Produs nou

S-ar putea sa-ti placa