Alegerea partenerului - Mituri, secrete, repetitii (ed a 2-a) - Sebastian Godeanu

20,00 RON
Cantitate
Nu sunt suficiente produse in stoc

 

.

El sau Ea? Ea sau El? Aceeaşi întrebare de fiecare dată când ne aflăm în faţa unei noi alegeri ce priveşte fericirea noastră alături de cineva. Măcar o dată în viaţă, fiecare dintre noi am căutat să găsim răspunsul satisfăcător la o astfel de întrebare. Explorarea şi analiza alegerii parteneriale este o provocare pe cât de complexă, pe atât de anevoioasă, care implică un travaliu de explorare şi decodare a unor mărturii personale, în scopul găsirii unor răspunsuri cât se poate de plauzibile. Demersul analizei mărturiilor este un demers calitativ de analiză a datelor, bazându-se pe jurnalele observaţiei clinice. Cercetarea problematicii alegerii parteneriale s-a sprijinit pe contribuţiile teoretice şi aplicative din literatura de specialitate intergeneraţională şi transgeneraţională, precum cele aparţinând lui Robert Neuburger, Réne Käes, Alberto Eiguer, Didier Anzieu, Serge Tisseron, Nicolas Abraham, Maria Torok, Leopold Szondi etc.

Încerc prin această lucrare să vă stârnesc curiozitatea de a trece dincolo de afirmaţiile conştiente, provocându-vă să reflectaţi asupra şirului de posibilităţi ce traversează generaţii în familiile dumneavoastră şi pe care fiecare dintre noi le motivăm atunci când spunem că AM ALES un partener sau altul. Alegerile nu sunt niciodată atât de simple aşa cum par la prima vedere. Atunci când afirmăm că am ales ceva sau am făcut ceva anume, motivaţia şi efortul depus pot fi înşelătoare, în funcţie de modul în care le afirmăm. Cu atât mai mult, avem motive întemeiate să credem că alegerea unui partener este un act esenţial al cărui moment sau etapă implică motivaţii atât conştiente, cât şi inconştiente. Dacă vrem să obţinem răspunsuri cu privire la motivele conştiente care ne-au determinat să alegem pe cineva anume ca partener, atunci vom găsi similarităţi şi complementarităţi suficiente şi securizante pentru înţelegerea noastră superficială. Însă acest tip de motivaţii poate funcţiona o perioadă, până ce apar anumite conflicte sau crize în cuplu. Atunci când conflictele sau crizele se rescriu, aşa cum o făceau poate şi părinţii ori bunicii noştri, explicaţiile pe care ni le-am oferit iniţial nu mai sunt satisfăcătoare. Astfel, ne putem trezi în faţa unor repetiţii existenţiale cu potenţial patogen. Pornind analiza de aici am putea obţine răspunsuri care ne-ar ajuta să dăm sens unor experienţe circulare şi în acest mod să fim conştienţi de scenariul familial din care facem parte. Putem de asemenea descoperi cum să facem faţă sau să stopăm repetiţiile blocante.

Familia noastră de origine şi comunitatea participă la crearea unor poveşti (mituri) care ne influenţează mai mult decât am crede. Ele ne pot bloca într-o matrice a mitologiilor familiale şi comunitare, cu rol decisiv pentru sensul experienţei noastre. Ansamblul miturilor şi mitologiilor despre „a fi bărbat”, „a fi femeie”, „sexualitate” sau „a te căsători” sunt componente ale dinamicii intergeneraţionale care influenţează sau direcţionează subtil dezvoltarea personală a fiecăruia. În spatele acestor mituri stau anumite repetiţii, alegeri, temeri, frici, secrete, separări, identificări şi încorporări, elemente ce vizează dinamica inconştientă a familiei. Această dinamică are la bază fenomene ce reflectă natura relaţiilor de familie dintre antecesori şi descendenţi. În fiecare familie există loialităţi invizibile care generează transmiterea unor conţinuturi psihice inconştiente, ce ne pot oferi evidenţe sau sensuri multor experienţe pe care le putem surprinde cu ajutorul demersurilor de analiză transgeneraţională.

Vă invit în continuare să descoperim împreună mecanismele care participă la deciziile conştiente, dar mai ales inconştiente, care pot fi motivaţii suficient de veridice pentru a găsi răspunsuri la întrebările… „De ce Ea?”, „De ce El?”.

195

Informatii

Anul aparitiei
2011, Ediția a II-a
ISBN
978-973-8383-91-3
Numar de pagini
127

Referinte specifice