Mecanismele intimitatii in relatia de cuplu. Evaluare si interventie terapeutica - Ioana Stancu

30,00 RON
Cantitate
Nu sunt suficiente produse in stoc

 

.

Ideea acestei teme pentru teza de doctorat se leagă de observaţiile pe care le-am făcut – în viaţa de zi cu zi şi în context psihoterapeutic: există persoane care intră firesc în relaţii de cuplu şi nu au dificultăţi majore relaţionale şi persoane care, dimpotrivă, nu reuşesc să-şi construiască relaţii de cuplu satisfăcătoare (fie pentru că nu au abilitatea de-a iniţia relaţii de cuplu, fie pentru că nu pot menţine o relaţie de cuplu o perioadă mai lungă de timp). Există aşadar persoane care obţin, fără eforturi deosebite (cel puţin la o primă privire) un nivel de intimitate satisfăcător în relaţiile de cuplu, astfel încât acestea se transformă în relaţii profunde, de lungă durată şi persoane care, deşi se străduiesc, obţin foarte greu sau nu obţin satisfacţie dintr-o relaţie erotică. Există oare nişte abilităţi, aspecte psihice şi chiar o structură de personalitate care să favorizeze construcţia unor relaţii de cuplu reuşite? Dacă acestea există, pot fi măsurate prin mijloace psihodiagnostice şi îmbunătăţite în context psihoterapeutic?

Strenberg şi Grajek (apud Iolanda şi Nicolae Mitrofan, 1996) considerau că intimitatea, alături de pasiune şi cunoaşterea de sine şi a celuilalt, constituie componentele armoniei şi longevităţii unui cuplu, iar Jacque Salome (2002) punea dezvoltarea intimităţii pe primul loc în ierarhia aspectelor care contribuie la dezvoltarea unui cuplu erotic. Intimitatea joacă un rol primordial în existenţa şi dezvoltarea unui cuplu, fiind liantul care menţine trăinicia legăturii celor doi, dar şi aspectul care favorizează revitalizarea pasiunii acestora. Intimitatea poate fi privită ca un rezervor cu afectivitate al cuplului, rezervor de lungă durată, care asigură confortul afectiv al cuplului chiar şi în momentele mai dificile ale acestuia.

Intimitatea este elementul central care contribuie la profunzimea şi longevitatea unei relaţii de cuplu, astfel încât, descifrând ce factori, ce elemente, ce mecanisme – individuale şi relaţionale – stau la baza intimităţii în relaţiile de cuplu putem afla ecuaţia succesului sau eşecului în relaţiile de cuplu. Mecanismele intimităţii în relaţia de cuplu înseamnă de fapt cum se realizează intimitatea în cuplu, care sunt aspectele care contribuie la instalarea şi menţinerea acesteia sau, dimpotrivă, ce împiedică constituirea sau perpetuarea intimităţii. Iar cum orice cuplu presupune două persoane care interacţionează sub diverse aspecte şi modalităţi, vom avea atât factori care se subsumează predominant fiecărui individ constitutiv al cuplului, dar şi aspecte care sunt determinate de funcţionarea ca atare a cuplului, deci aspecte predominant relaţionale.

În primul capitol al lucrării am abordat aspecte generale legate de intimitate, dar şi aspecte corelate strict cu intimitatea în relaţiile de cuplu. În capitol al doilea al lucrării am explorat factorii individuali răspunzători de dezvoltarea intimităţii în relaţiile de cuplu: ataşamentul copilului, capacitatea de a iubi, maturitatea afectivă, empatia, identitatea de sine, normalitatea psihică, capacitatea de intimitate pentru relaţii de cuplu, alegerea partenerului de cuplu, dar şi aspectele inhibitoare pentru intimitatea de cuplu (frica de intimitate). În capitolul al treilea am abordat aspectele, mecanismele relaţionale ce îşi pun amprenta pe dezvoltarea intimităţii în relaţiile de cuplu: comunicarea (teoria reducerii incertitudinii, autodezvăluirea), puterea, conflictele, sexualitatea, activităţile comune, dinamica relaţiei de cuplu. Capitolul patru se centrează pe posibilitatea diagnozei intimităţii în relaţiile de cuplu. Aici am descris construcţia şi validarea unui chestionar pentru măsurarea capacităţii de intimitate pentru relaţii de cuplu şi am prezentat Foto-Relaţional, un instrument de diagnoză proiectivă a intimităţii în relaţiile de cuplu. În capitolul al cincilea am prezentat un model psihoterapeutic (specific psihoterapiei experienţiale a unificării) de optimizare a capacităţii de intimitate pentru relaţiile de cuplu şi l-am validat, prin modalităţi psihodiagnostice, de ordin calitativ şi cantitativ, într-o abordare de grup şi individuală. În finalul lucrării am prezentat concluziile finale rezultate din analiza temei intimităţii în relaţiile de cuplu.

Ioana Stancu
215

Informatii

Anul aparitiei
2011
ISBN
978-973-8383-87-6
Numar de pagini
205

Referinte specifice